Абдоминалната диастаза представлява частично или пълно вертикално разделяне на правия коремен мускул

...
Абдоминалната диастаза представлява частично или пълно вертикално разделяне на правия коремен мускул
Коментари Харесай

Диастаза: ефективни упражнения за прибиране на корема

Абдоминалната диастаза представлява отчасти или цялостно отвесно делене на правия коремен мускул (m. rectus abdominis) на разстояние над 2.7 см.

Този мускул е прочут на всички ни, тъй като образува тъй наречените “коремна преса ”.

Сухожилни спирания (апоневрози) разделят мускула на няколко напречни и две надлъжни елементи.

Диастазата в действителност визира тъкмо отвесното медиално сухожилно спиране, познато още като linea alba [1].

Нарича се по този начин, тъй като в превод от латински безусловно значи “бяла линия ” и на процедура наподобява тъкмо по този начин на отпрепариран препарат. 

 диастаза
Диастаза ректи, известна още като абдоминална сепарация съставлява разстояние сред коремните мускули. Източник: Elen Bushe / Shutterstock; акомодация: Станимир Михов 

Много постоянно диастазата се появява след бременност – по данни на изследване през 2016 година оповестено в British Journal of Sports Medicine, 60% от бременните дами развиват диастаза на коремните мускули по време на бременността си или след раждането [2].

Разбира се, положението не се лимитира единствено до бременни дами, а може да засегне всеки – от новородени бебета до мъже.

Неправилната техника на осъществяване на дадени упражнения или повдигането на несъобразени тежести също може да докара формиране на коремна диастаза. 

При новородени диастазата се класифицира като вродена, а във всички останали случаи – като добита.

Повечето новородени, които страдат от диастаза нормално са недоносени.

Възрастните хора с добита диастаза се разделят основно на две групи:

А.  Мъже на и над междинна възраст, страдащи от общо затлъстяване, с висок ИТМ и висок процент телесни мазнини;

В.  Жени със здравословна фигура, естествен ИТМ, естествен % телесни мазнини, които или са имали няколко бременности, или са родили близнаци, или доста наедрял плод. [3]

Диастазата на коремните мускули се среща доста по-често при дами, в сравнение с при мъже. 

Причини за появяването на диастазата

Главният механизъм за появяването на диастазата е нарасналото налягане в коремната празнина.

Тя се издува, а дружно със себе си изпъва и мускулите, които от своя страна стартират да се раздалечават в региона на сухожилните спирания.

Бременност и диастаза

Повишеното налягане в корема може да се дължи на редица фактори, като водещият подобен е бременността, защото матката усилва фрапантно своите размери, с цел да събере възходящия плод.

Освен това, бременността продължава дълго време и надлежно мускулите също остават разтегнати по-дълго време, което в допълнение способства за развиването на диастазата. 

В предишното се е считало че повишението на тежестта и ИТМ на родилката, както и нейната възраст способстват за това положение.

Въпреки това, изследване, направено през 2015 година не открива данни за връзка сред изброените нагоре фактори и нараствания риск от развиване на диастаза [4].

Фактор, който има действително значение е броят на ражданията – вероятността за диастаза се усилва с всяка последваща бременност поради повтарящото се разпъване на коремната стена [5]. 

При новородените бебета е допустимо още с раждането им да се следи диастаза, защото техните коремни мускули не са изцяло развити към момента – двете елементи на m. rectus abdominis не са изцяло свързани между тях посредством linea alba.

При тях обаче положението е физиологично и се възвръща с течение на времето от единствено себе си. 

Някои медицински положения също биха могли да доведат до развиване на диастаза още веднъж по същия механизъм – увеличение на налягането в коремната празнина и раздалечаване на на отвесните елементи на m. rectus abdominis. 

Упражнения и диастаза

Възможно е да се получи диастаза и от неправилна техника на осъществяване на подготвителни извършения в дълъг времеви интервал.

Механизмът за приемането ѝ още веднъж е обвързван с нараснало налягане в коремната празнина, само че заради външни фактори – погрешно осъществяване, потребление на прекалено огромна тежест и т.н. 

Интересен факт : Неправилно дишане (задържане на въздух) по време на осъществяване на извършения също е обвързвано с нараснало налягане в коремната празнина.

Симптоми и признаци на коремната диастаза

Най-честият признак на диастазата е формиране на издутина в региона на срединната линия на корема.

При по-тежки форми е допустимо подутината да е забележима и при покой, само че в по-големият % случаи тя се появява единствено при физически извършения или общи придвижвания, ангажиращи коремната мускулатура.

При хора, страдащи от запек, по време на дефекация е допустимо също да се забележи диастазата, заради несъразмерното напъване на мускулатурата.

Съпътстващата признаци включват болка в долната част на гърба, отичане на корема и възприятие за тежест, запек, както и неправилна стойка на тялото. 

При бременни дами в първите месеци може да не се вижда към момента образуващата се диастаза.

По време на  втория и третия триместър нормално стартира сформирането на лека издутина или борд в региона над пъпа, изключително при ангажиране на коремната мускулатура, даже в ежедневните дейности.

При съществуване на болежка е наложителна консултацията с доктор. След раждането е допустимо диастазата да стане по-забележима, с по-големи размери и заемаща по-голяма повърхност. 

Как да разберем дали имаме диастаза?

1. Легнете по тил, сгънете краката в коленете си, като стъпалата би трябвало да са компактно опрени до пода (като за лесна коремна преса).

2. Повдигнете леко раменете си от пода, като подпирате главата си с една ръка, и погледнете към корема си.

3. Старателно опипайте с другата си ръка корема си – потърсете “пролуки ” сред коремните мускули.

4. Ако “пролуките ” са задоволително огромни да се побере пръста ви, то най-вероятно имате умерено-тежък случай на диастаза.

В случай, че имате подозрения, че страдате от диастаза е добре да посетите доктор.

По време на прегледа той ще палпира (опипа) корема ви и ще реши дали имате или нямате огромно разстояние сред двете елементи на m. rectus abdominis.

Ако това не е задоволително за слагане на диагноза може да бъде извършено ултразвуково нагледно проучване, посредством което да се пресъздават двата дяла на мускула и linea alba посред тях и дистанцията да бъде измерено с акуратност до милиметри.

Това проучване ще помогне на лекаря ви да диференцира положението ви от херния [6]. 

Процедури за по-бързо възобновяване от диастаза

Тъй като в множеството случаи диастазата не е съществено здравно положение, то лекуването се показва най-вече във физически извършения.

Важно е също разнообразни обстановки и придвижвания да бъдат избягвани, с цел да не се провокира в допълнение разширение на диастазата.

В случай, че диастазата надвиши безвредните размери и се появи болежка или риск от развиване на херния е допустимо да се наложи осъществяването на оперативна намеса, известна още като абдоминопластика.

При нея под обща упойка, посредством водоравен прорез се доближава до мускулите на коремната стена и двете половини на m. rectus abdominis се зашиват една към друга.

Има риск от потребност да бъде преместен пъпа и зашит още веднъж. Операцията има дълъг оздравителен интервал, само че от време на време е нужна при тежки положения на диастаза. 

Проучване извършено от Columbia University Program in Physical Therapy и оповестено в  Journal of Women’s Health Physical Therapy  през 2005 година потвърждава позитивното въздействие на упражненията и установи следните обстоятелства:

 

 Освен това, 90% от нетрениращите дами са развили диастаза, до момента в който делът на трениращите, които са я развили е доста по-малък – 12.5%. [7]

 

 diestaza trenirovka

 diastaza trenirovka uprajneniq

По време на бременността е много мъчно да бъдат осъществявани физически извършения и като цяло физическа интензивност.

Това не е толкоз огромен проблем, защото дефицитът им може да се навакса след раждането.

Въпреки това, при огромно предпочитание от страна на бременната жена и утвърждение от акушер-гинеколога ѝ могат да се практикуват профилирани извършения за бременни дами, като те са приспособени за другите триместри от бременността. 

След раждането:

- В седмиците след раждането е желателно да се заобикаля повдигането на тежко, с цел да не се напрягат в допълнение коремните мускули;

- Силно целесъобразно е поддържането на добра седяща поза. Това е многокомпонентен развой, който в множеството случаи въобще не е сложен за осъществяване, само че би трябвало да бъде прецизно спазван всеки ден. Правилната седяща позиция е от извънредно значение освен за намаляването на диастазата, само че и за цялостното ни здраве – от опорно-двигателната система, през нервната и циркулаторната до зрителната. Масово в днешно време хората не заемат вярна седяща позиция по редица аргументи, не всички зависещи от тях и настояват че не изпитват негативна симптоматика. Да, това е по този начин в кратковременен проект, само че в дълготраен подобен, неправилната поза е причина за голям брой проблеми;

- Може да се употребяват специфични възглавнички за кръст – те са относително плътни с анатомична форма и поддържат кръста. Известни са още като лумбална опора;

- Ако облегалката на стола ви се контролира, целесъобразно е да е в по-изправена позиция;

- Когато ставате от леглото, използвайте ръцете си като опора, с цел да намалите ангажирането на коремните мускули;

- Може да употребявате помощни средства денем като еластични поддържащи корсети – колан за диастаза, които компресират корема.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР